Jak zrychlit načítání stránek pomocí komprese obrázků

Načítá se vaše webová stránka příliš pomalu? Může to mít nejrůznější důvody. Jedním z nejčastějších bývá velikost obrázků.
 
Není se čemu divit. Obrázky, co se datového objemu týče, zpravidla tvoří největší část webu. Jejich objem však lze snadno snížit vhodnou kompresí.
fotky v tabletu

Jak na kompresi obrázku?

Před uložením obrázku ve formátu JPG můžeme zvolit jeho míru komprese. Čím vyšší procento zvolíme, tím menší velikosti dosáhneme.
 
Na první pohled by se tedy mohlo zdát, že stačí použít co největší procento a problém bude vyřešen. Neměli bychom však zapomínat na jednu věc. Čím více soubor zmenšíme, o to více snížíme jeho výslednou kvalitu.
pevný disk
 
Uložíme-li jej přibližně v 80% kvalitě, pravděpodobně pouhým okem nepoznáme žádný rozdíl oproti originálu. V závislosti na kvalitě obrázku lze zkusit nastavit ještě vyšší procento. V některých případech si můžeme dovolit i překročit hranici 50 %, aniž by to mělo negativní vliv na jeho výslednou podobu.
 
Výše zmíněnou metodu umožňuje prakticky v každý grafický editor. Existuje však ještě jedna relativně nová metoda – Guetzli algoritmus. Jak funguje?
 
Díky této metodě lze grafické soubory upravovat takovým způsobem, že snížíme jejich datovou velikost o 30 – 50 % více než při použití klasické komprese. Co však pravděpodobně také oceníte, je fakt, že při tomto postupu téměř nedochází ke ztrátě kvality.
 
Tento algoritmus však nenajdeme v žádném z tradičních grafických editorů. Důvodem je jeho náročnost na procesor počítače. Fotografie o velikosti několika megabytů potřebuje minimálně několik minut, aby byla kompletně zpracována.
 
Pokud tedy na svou stránku denně přidáváte třeba desítky fotografií, zřejmě pro vás bude lepší použít prvně zmíněnou metodu. Pro nejčastěji navštěvované sekce webu, jako například homepage, se však vyplatí kompresi nepodcenit a využít přednosti Guetzli algoritmu.

Posted in Nezařazené