Tipy na zdravé mlsání

Jaký je váš vztah k cukru a sladkým věcem obecně? V dnešní době se z tématu „cukr“ stala hotová aféra, všude možně se můžete dočíst, jak je pro vás škodlivý a jak nás pomalu zabíjí. Závislost na cukru je údajně pomalu stejně drastická pro náš organismus, jako například tvrdé drogy. Nechceme být tak přísní, nicméně, když si vybavíte některé dny, kdy byste dali nevím co za kostičku čokolády, nebo kdy zvládnete sníst celý balíček sladkých gumových bonbonů na posezení, možná nejsou takové teorie příliš daleko od pravdy.

zmrzlina v poháru

Protože spousta z nás opravdu velice miluje sladkou chuť a sladkosti obecně, ale přesto jsme si velmi dobře vědomi škodlivosti konzumace těchto produktů, je ten pravý čas poohlédnout se po něčem jiném. Jak moc je pro nás cukr škodlivý? Jeho nadměrná konzumace způsobuje zejména srdeční obtíže, trávicí problémy a v návaznosti na to problémy s pletí, zejména zvýšený výskyt akné nebo jiných důsledků. Kromě toho je samozřejmě hlavním efektem váhový přírůstek, zejména v břišní oblasti. Co se týče pocitové stránky, když to přeženeme s cukrem, můžeme se cítit nafouklí, a co do nálady vnímáme velikou vlnu euforie a nabuzení, kterou však zanedlouho vystřídá emoční propad, smutek a únava ze všeho, co se okolo nás zrovna děje.

kostičky čokolády

Teď si zahrajeme na trochu veselejší notu – pojídání sladkostí nemusí být vždy spojeno s výčitkami a se zdravotními rizikem. Naopak, je možné si čas od času zahřešit a být přitom stále fit a dodržovat zásady zdravého životního stylu. Jak na to? Stačí si pouze najít takové potraviny, které nejsou ultra-průmyslově zpracované a nejsou vyrobeny ze škodlivých chemických prostředků, nýbrž z kvalitních látek a jsou založeny na zdravém obsahu jako je například kvalitní kakaová hmota https://www.nakliceno.cz/cokolada/.

Co si můžete tedy dopřát naprosto bez výčitek?

  • Med a výrobky čistě z medu, ideálně domácího.
  • Ovoce čerstvé i sušené, ideálně lyofilizované nebo mrazem sušené.
  • Oříšky v bio čokoládě.
  • Bio čokoládu s vysokým obsahem kakaa, čím více, tím lépe.