Grafen: materiál budoucnosti

Tenká, prakticky průhledná a extrémně odolná forma uhlíku. Přesně takový je grafen . Z uhlíku můžete samozřejmě získat také grafit nebo diamant, ale každý z těchto materiálů má různé technologické postupy na jejich získání. Grafen je ovšem formou budoucnosti, který bude vhodný pro mnoho nových i stávajících technologií.
prášek z uhlí

Možnosti využití

Tým vědců z Ameriky v čele s Mohamadem Kabbanim zjistil, jak ho vytvořit novým způsobem a jaké využití pro něj bude nejlepší. Látka je podobný grafitu, ale na rozdíl od něj má pouze jednu vrstvu atomů. Ty jsou vázány do šestiúhelníků, což jim přináší velmi unikátní strukturu. Díky ní má nenahraditelné vlastnosti jako:

  • velmi dobrou vodivost elektřiny a tepla,
  • extrémní pevnost,
  • průhlednost.

Tým vědců z amerického Texasu, přesněji z Univerzity Rice přišli s novou metodou, jak z černého prášku vytvořit pelety. Revoluční není tato schopnost, ale možnost toto provést prostřednictvím lisování při nízkých teplotách a nízkém tlaku. To se zatím nikomu jinému nepodařilo.

Z této jedinečné struktury lze vyrobit peletky, které můžeme využít jako elektrody pro baterie, ale také jako materiál užívaný při výrobě elektrických kabelů. Díky tomu, že patří mezi nejpevnější materiály na světě, je k této instalaci ideální, protože vydrží prakticky všechno.
struktura uhlí

Jak probíhá výroba?

V roce 2010 získali vědci Nobelovu cenu za izolování grafenu z běžného grafitu jen pomocí obyčejné lepící pásky. Tohle ale není ten případ. Zde jde o profesionálnější produkci. Kabbani a jeho kolegové používají dva druhy uhlíkových nanotrubic.

Jedna z nich se váže se karboxylovou skupinu (-COOH) a druhá na hydroxylovou skupinu (-OH). Tyto trubice vzniklý prášek rozdrtí, smíchají a slisují do pelet prostřednictvím ručního lisu. Po dokončení produkce tímto způsobem přišlo na řadu testování. To probíhalo po dobu pěti hodin v horké vodě. A ukázalo se, že je látka dokonale stabilní. Nyní už se můžeme jen těšit, na co dalšího ho využijí příště.

Posted in Nezařazené