Lyckeby Amylex

Pro mnohé stále neznámá. Jedná se o firmu, která vznikla po privatizaci, a to v Horažďovicích, které se ukrývají v Plzeňském kraji. Právě s převratem v minulém století souvisí i financování této firmy, totiž 66 % podílu vlastní švédský majitel a zbylých 33 % spadá do našeho vlastnictví. Název je proto kombinací dvou jazyků, švédské Lyckeby znamená šťastný, Amylex poté škrob. Vzniká nám tím pádem sousloví šťastný škrob, název mluví sám o sobě.
ilustrační obrázek továrny
Moderní podnik s výrobním a prodejním programem, technologickým vybavením a odborně zdatnými zaměstnanci, tak se ve zkratce popisují na svých webových stránkách. Uvnitř se zvýšeně dbá na hygienu, přece jen se jedná o potravinářský průmysl, i přes to, že většina tamních brambor skutečně neslouží ke konzumaci lidmi. Brambora se skládá z vody, škrobu a vlákniny, právě poslední zmíněna položka je z brambor odstraňována různými stroji, aby došlo ke vzniku unikátního škrobu. Proces je jednoduchý – od pásu, myčky přes drtičky – tuto cestu musejí zdolat brambory, než se z nich stane definitivní škrob, který je poté naplňován do papírových pytlů a posléze naskladněn a používán na pozdější účely. Společnost vykupuje nejen od malých českých zemědělců, ale i od bavorských jedinců. Z finanční stránky je výhodnější nakupovat od nejbližších, poněvadž je dovozcům přispívána částka na cestu.
konzumní brambory
Dextrin je produkt, který vznikne tepelně – chemickým zpracováním škrobu, vlastnost má jednoznačnou, jeho roztok je lepivý, pojivý. Tamější ho vyrábí jak z bramborového, tak i kukuřičného škrobu. Tapiokový škrob je rovněž využíván. Zajímavost a vysoká flexibilita spočívá v tom, že technické vlastnosti výsledného dextrinu mohou být podle přání zákazníka. Právě dextrin má použití v mnoha odvětvích, například textilní průmysl, jelikož zajišťuje nemačkavost, celkový vzhled, a dokonce i dobře saje, škrob s dextrinem se využívají ke zlepšení kvality potisku. Ve farmaceutickém průmyslu je používán jako potah na různé pilulky, samozřejmě záleží na technických parametrech, které je potřeba chemicky prozkoumat, zda se jedná o vhodnou strukturu.